Taak 2: nieuw relatiemanagement/SCRM
Voor deze opdracht analyseerde ik de organisatie Arteveldehogeschool Gent samen met Lien Desseyn.
A. Social media audit
1. Cummunities
Hieronder vind je een overzicht van de communities die de Arteveldehogeschool gebruikt:
Youtube
Pintrest
Flickr
Website
2. SWOT-analyse
Een van de sterktes van de Arteveldehogeschool is dat ze zeer actief en interactief gebruikmaken van social media. Artevelde post veel informatie via deze media en speelt ook interactief in op de reacties en klachten. Zoals je hierboven kan zien is de school actief op bijna elke social media website zoals Twitter, Facebook, Pinterest, LinkedIN, Flickr, Youtube, … Dit heeft als gevolg dat ze opgemerkt worden en dus nieuwe followers aantrekken.
Als zwak punt kunnen we ook opmerken dat sommigen ook geïrriteerd worden door de overload aan informatie op social media (denk aan de vele mails en meldingen). Een oplossing zou zijn de informatie te filteren volgens afstudeerrichting en interesse.
Door de aanwezigheid op social media geeft de Arteveldehogeschool de opportuniteit om nieuwe toekomstige studenten aan te trekken. Uit de posts kan de school afleiden waaraan studenten zich ergeren: hieruit kunnen ze afleiden waaraan ze in de toekomst kunnen werken.
De groeiende concurrentie vormt een bedreiging (denk maar aan universiteit Gent, Hogent, Kaho sint lieven, …). Arteveldehogeschool moet ook rekening houden met de veranderingen op social media sites.
3. Concurrenten
- Hogeschool Gent
- KAHO Sint-Lieven
- Universiteit Gent
B. Doelgroepen
De belangrijkste doelgroep van de arteveldehogeschool zijn de studenten. Dit zijn vooral mannen en vrouwen tussen de 18 en de 25 jaar (maar ook ouderen kunnen bij Artevelde bijscholingen volgen in afstandsleer). De social media is ook gericht naar huidige en toekomstige medewerkers en docenten van artevelde.
De segmenten zijn de verschillende studierichtingen
- Ofm
- Bem
- Journalistiek
- Communicatie
- Verpleegkunde
- Ergo
- Logo
- Grafische en digitale media
- Sociaal werk
- Pedagogie van het jonge kind
- Kleuter
- Lager
- Secundair
- Audio
- Podologie
- Vroedkunde
C. Doelstellingen en strategiën
In onze ogen implementeert Arteveldehogeschool social media al heel goed. Een verbeterpunt zou kunnen zijn dat de school op social media verschillende pagina’s volgens opleiding aanmaakt en via deze pagina’s bepaalde aankondigingen stuurt (bv. docent ziek, vacatures, …). Leerlingen zitten immers meer op social media dus zo kan de boodschap sneller overgebracht worden. En worden we niet bestookt met een overload aan informatie die niet relevant is.